sobota 30. března 2013

Princíp činnosti prístupového systému pre bytové domy

Obyčajné kľúče, ktoré obyvatelia používali na zamykanie a odomykanie vchodových dverí do paneláku sa nahradili čipovými kľúčmi (identifikátormi), kde každý je originál. Odstránil sa tým problém s nekontrolovateľným množstvom kľúčov, ktoré sa dali ľubovoľne kopírovať. Pri prenajímaní bytov majiteľmi si častokrát nájomníci urobili duplikáty, ktoré si aj po odsťahovaní z bytového domu ponechali.

Identifikátory (IButton, RFID, MIFARE) sú adresne odovzdané majiteľom bytov v počte, podľa ich požiadaviek.

Priložením identifikátora k čítačke, umiestnenej na ráme dverí sa prečíta šestnásťmiestny kód uložený v čipe a prenesie sa kabelážou do operačnej jednotky (do mozgu systému), kde je porovnaný s databázou oprávnených identifikátorov. Ak sa toto číslo zhoduje s uloženými číslami v databáze, mozog rozopne obvod, ktorý napája elektromagnetické zámky, držiace dvere zatvorené. Zaznie zvukový signál po dobu otvorenia a osoba môže prejsť dverami.

Ak sa identifikátor nenachádza v databáze, resp. nie je oprávnený k tomu, aby otvoril dvere, nič sa nestane a dvere ostanú bezpečne uzavreté.

Prístupový systém DEK (BES) ponúka radu funkcií, ktoré zvyšujú bezpečnosť v dome a znižujú neželanú anonymitu, znižujúcu úroveň spolužitia medzi ľuďmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat